دنیای برنامه نویسی هم مانند خیلی از مهارتها و شاخصهای مختلف دارای سطحبندی است. و این ردههای برنامه نویسی شاخص میزان مهارت متخصصین این حوزه میباشد. به طور کلی برنامهنویسان را در سه سطح جونیور، مید-لِوِل و سنیور تقسیم بندی میکنند که در ادامه هر سطح را بررسی خواهیم کرد.
جونیور کیست؟
به طور کلی، جونیور، به افرادی گفته می شود که کمتر از 2 الی 3 سال تجربه کاری در یک زمینه مرتبط با برنامهنویسی و یا به طور کلی، تکنولوژی را دارند. جونیور بودن یک شخص به این معنا است که او باید تحت نظر یک سوپروایزر (سرپرست) یا فردی با تجربه تر، وظایف خود را در یک کمپانی اجرا کند.
سنیور کیست؟
بدیهی است با توجه به تعریفی که از جونیور به عمل آمد، سنیور کسی است که بیش از 10 سال تجربه کاری در زمینه مرتبط با تکنولوژی را داراست و این به معنای آن است که خودش به تنهایی می تواند مسئولیت یک پروژه خاص در یک شرکت یا کمپانی را به عهده گرفته و وظایف را به انجام برساند. البته اشخاص می توانند در یک شاخه از تکنولوژی جونیور و در شاخه دیگری سنیور باشند. مثلا یک شخص ممکن است در شاخه HTML سنیور بوده و پروژه های زیادی را به تنهایی برعهده گرفته و به نحو احسن اجرا کرده باشد در حالی که برای انجام یک پروژه .NET نیاز به نظارت شخصی با تجربه تر داشته و لازم باشد به عنوان یک جونیور تحت نظارت شخص باتجربه تری کار خود را پیش ببرد.
حالت میانه (Mid-Level) چیست؟
زمان هایی پیش می آید که شخصی به قدری توانا و با تجربه است که نمی توان به او به چشم یک جونیور نگاه کرد و او را با زیر دست قرار دادن یک سنیور محدود کرد. اما از طرفی آن شخص به قدری هم توانا نیست که بتوان مسئولیت یک پروژه را به طور اختصاصی به او واگذار کرد و بدیهی است نمی تواند از پس بسیاری از مشکلات احتمالی پیش آمده بربیاید و آن ها را برطرف کند. به طور کلی می توان گفت برای مثال آن شخص بیش از 3 سال اما همچنان کمتر از 10 سال تجربه کاری در حوزه ای خاص از تکنولوژی را داراست. به این ترتیب حالت میانه ای پیش می آید که نیازمند بررسی است و انتخاب آن شخص به عنوان یک جونیور یا سنیور، بسته به شرایط و بزرگی یا کوچکی پروژه می تواند متغیر باشد. شرکت های بزرگ و حرفه ای معمولا اینگونه افراد را از دست نمی دهند و هرطور شده جایی برای آن ها در شرکت باز می کنند تا به این ترتیب به زودی بتوانند صاحب یک سنیور تربیت شده در کمپانی خودشان که به سلیقه و اهداف آن ها واقف است شوند. برای این کار می توانند پروژه های کوچک و متوسطی که از چالش های کمتری برخوردار است را به او واگذار کنند یا او را به عنوان سوپروایزری که تعدادی جونیور زیر دستش کار می کنند اما یک سنیور نیز بالای سر خود دارد، برگزینند.