برای راهاندازی یک استارتاپ تنها داشتن اراده و اقدام عملی کافی نیست. بخش مهمی از موفقیت یک کسب و کار بستگی به داشتن اطلاعات و تجربه کافی دارد. اگر چه کارآفرینی را میتوان در داشتن اراده قوی و گام برداشتن در جهت هدف خلاصه نمود, اما بدون بهره گیری از دانش و تجربه اندوخته شده در کتابها و آثار منتشر شده از افراد موفق, تعریف درست هدف و انتخاب هدف درست میسر نخواهد بود.
مطالعه کتاب
در حوزه کارآفرینی, استارتاپ و کسب و کار, کتابهای مختلفی نوشته شدهاست. برخی از این کتابها بر پایه تجربه واقعی کارآفرینان و برخی دیگر حاصل مطالعات دانشگاهی است آنچه در زیر ارائه میگردد, به معرفی اجمالی بعضی از این منابع برای علاقه مندان به راهاندازی استارتاپ و دوست داران این حوزه مطالعاتی خواهد پرداخت.
معرفی چند کتاب در زمینه استارتاپ
1-استارتاپ به سبک ایرانی:
یکی از پنج جلد کتاب “مجموعه خاطرات کارآفرینان نسل امین الضرب” میباشد پدید آورنده این مجموعه علی رحیمیان و نویسنده این مجلد نسیم بنایی است. این کتاب در سال 1396 توسط انتشارات امین الضرب منتشر گردیدهاست. متن روان و جذاب این کتاب روایت واقعی موفقیتها و شکستهای کارآفرینان ایرانی است و در هر مجلد رخدادها و مسیر پر تلاطم ایجاد استارتاپ توسط این افراد ارائه گردیدهاست که میتواند مرجع خوبی برای مشاهده تجربیات موفق و ناموفق کسب و کارها باشد.
2- کتاب صفر تا یک:
این کتاب توسط پیتر تیل و بلیک مسترز نوشته شدهاست و ترجمههای متعددی از آن در بازار موجود است. یکی از این ترجمههای موفق این کتاب توسط فرهنگ جعفری فشارکی انجام شدهاست و توسط انتشارات نشر نواندیش در سال 1398 منتشر گردیدهاست. چنانچه از نام این کتاب نیز میتوان دریافت, راهاندازی یک استارتاپ و کارآفرین را میتوان خلق یک کسب و کار از هیچ دانست و فرد کارآفرین بایستی ارادهای قدرتمند داشته باشد تا “هیچ” را به “یک” تبدیل کند.
کتاب هایی در حوزه کسب و کار
3-خلق مدل کسب و کار:
یکی از بهترین کتابهایی که میتوان در زمینه کسب و کار به علاقه مندان معرفی کرد کتاب خلق مدل کسب و کار نوشته الکساندر اوستروالدر و ایو پیگنیور است که توسط گروهی از نویسندگان شامل بابک وطن دوست, بهامین توفیقی, حسام الدین ساروقی, غلامرضا توکلی ترجمه گردیدهاست. چاپ اول آن در سال 1394 منتشر گردیده و چندین بار توسط انتشارات آریانا قلم تجدید چاپ شدهاست. در این کتاب علاوه بر مطالعه اشکال و مدلهای مختلف کسب و کار مانند: مدل کسب و کار تفکیکی, مدل دنباله دار, پلتفرمهای چند وجهی, مدل رایگان و مدل کسب و کار باز, با بوم مدل کسب و کار آشنا میشوید و در پایان خواهید توانست شرکای کلیدی, فعالیتهای کلیدی, منابع کلیدی, ارزش پیشنهادی, ارتباطات مشتری, کانالهای توزیع, بخش بندی مشتریان, جریانهای هزینهای و درآمدی را برای کسب و کار خود شناسایی و طراحی نمایید.
و چند کتاب کارآفرینی
4- قدرت خلق کسب و کار نوپا:
این کتاب توسط اریک ریس نوشته شده و فرخ بافنده آنرا ترجمه نمودهاست. کتاب مذکور در سال 1396 توسط نشر پندار چاپ شدهاست. در این کتاب میتوانید با اصول کلیدی راهاندازی استارتاپهای موفق در شرایط پیش بینی ناپذیر امروزی آشنا شوید و با مقایسه استارتاپ خود با کسب و کارهای موفق دنیا, تجربیات آنان را در مسیر موفقیت به کار ببندید. در کتاب مذکور نویسنده سعی دارد چراغی را به دست کارآفرینان نوپا بدهد تا آنان را در مسیر پرتلاطم و متغیر محیط به سمت و سوی موفقیت راهنمایی نماید.
5-فرصتها و ایدههای کارآفرینی:
این کتاب را میتوان یکی از اولین کتابهای مرجع دانشگاهی در حوزه کارآفرینی دانست که توسط دکتر جهانگیر یدالهی فارسی و با همکاری امیر محمد کلابی و رزا مهرابی نوشته شدهاست. کتاب مذکور در سال 1390 توسط سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی چاپ شدهاست. بخش مهمی از کتاب یادشده به بیان نظریات و الگوهای مختلف کارآفرینی اشاره مینماید. در این کتاب با شیوههای استفاده از فرصت به عنوان قلب کارآفرینی آشنا میشوید.
6-کارآفرینی گام به گام
کتاب کارآفرینی گام به گام نوشته محمد کیا توسط سازمان تجاری سازی فناوری و اشتغال دانش آموختگان وابسته به سازمان جهاد دانشگاهی در سال 1386 در دو جلد منتشر گردیدهاست. سعیده نساج، نسرین احمدزاده و عباس نورا در تالیف این کتاب با نویسنده اصلی همکاری داشتهاند. نگاه این کتاب به مقوله استارتاپ و کارآفرینی یک نگاه عملیاتی است و سعی دارد با معرفی راهکارهای تجربه شده در کسب و کارهای موفق, کارآفرینان نوپا و علاقه مندان این حوزه را در مسیر موفقیت راهنمایی نماید. در این کتاب به شیوههای مختلف برنامه ریزی کسب و کار, تامین مالی و شیوههای مختلف تامین سرمایه نظیر تامین مالی خانوادگی, فرشتگان کسب و کار, وام دهندگان, بانکهای تجاری, سرمایهگذاران مخاطره پذیر پرداخته میشود و در ادامه علاقه مندان میتوانند با تنظیم قرارداد و اسناد تجاری و نحوه تامین نیروی انسانی برای توسعه استارتاپ آشنا شوند.
نوشته شده توسط هادی حسنی سبزوار